Voor een petrochemische klant van Wizzo, zijn er twee succesvolle projecten afgerond. Voor de testopstelling waarmee er, in een laboratorium, een chemisch-proces op schaal kan worden uitgevoerd en onderzocht, heeft Wizzo de software- en hardwarematige besturing gerealiseerd.

Chemische reacties simuleren

Tijdens een chemisch productieproces kan een medium reageren op de procesinstallatie. Deze reactie tussen bijvoorbeeld een gas en een metaal resulteert in slijtage van het metaal waardoor een procesinstallatie verouderd. Dit fenomeen leidt op termijn tot lekkages en andere ongewenste effecten.

Door op kleine schaal dit effect te versnellen wordt er sneller inzicht verkregen in deze reacties waardoor er doeltreffend advies kan worden uitgebracht en schade in de procesinstallatie kan worden voorkomen.

Real-time platform

Voor de besturing van deze opstelling is gekozen voor het Real-time platform (compactRIO) van National Instruments in combinatie met LabVIEW realtime. Hiermee is de bediening en besturing opgedeeld over twee platforms.

De bediening van de installatie, LabVIEW onder Microsoft Windows, stelt de gebruiker in staat om het gewenste receptuur in te voeren en biedt de mogelijkheid tot het aflezen van proceswaarden en andere meetresultaten.

De besturing van de actuators (kleppen, ventielen, tracing e.t.c.) en het inlezen van de verschillende meetsignalen wordt door het Real-time platform in de compactRIO afgehandeld. Door deze scheiding van functies, over de twee platforms, wordt er een stabiel proces gecreƫerd en geeft dit de onderzoeker flexibiliteit in de bediening en uitlezing van de installatie en het proces