Scheepvaart: Forse reductie in brandstofkosten en duurzamer varen

Brandstofkosten vormen voor Spliethoff een groot deel van de operationele kosten. De rederij ging een samenwerking aan met Wizzo om een datalogger te ontwikkelen om daarmee realtime en historische data te krijgen van het gebruik van de schepen. Inmiddels is de datalogger op 45 schepen actief. Het project betekent een flinke besparing op de brandstofkosten en op het milieu.

Karel van Zijl, Spliethoff: “Brandstofkosten zijn een groot deel van onze operationele kosten.

Daarnaast willen we ook het milieu zo min mogelijk belasten. Daarom we zijn begonnen met het verzamelen van data, verbruiksdata van de schepen. We hebben Wizzo gevraagd om samen met ons een datalogger te ontwerpen, die inmiddels op 45 schepen zijn geïnstalleerd.”

Wizzo project

“Meten is weten”, zegt Tijn Hoekstra van Spliethoff, “daarom zijn we destijds begonnen aan het ‘Wizzo-project’. Dat was een prettige samenwerking, met name omdat we ook moesten leren van het hele project.”

Zijn collega Max van der Berg bevestigt dat er een verandering nodig was. “Van origine is de scheepvaartindustrie een hele conservatieve industrie. Veel beslissingen werden van oudsher toch op onderbuikgevoel genomen. Met de datalogger kunnen wij veel meer inzicht creëren met wat nou de juiste beslissingen zijn. Daar heeft Wizzo ons heel goed bij geholpen.”

Sensoren en systemen

Daan Visser van Wizzo: “In samenwerking met Spliethoff ontwikkelde wij dataloggers waarmee meetdata van verschillende sensoren en systemen aan boord worden geregistreerd. Na analyse zijn we ook in staat om de data terug te sturen en kunnen we deze data presenteren aan de bemanning. Al deze informatie is interessant om actueel maar ook historisch gegevens over de vaarroute weer te geven.”

Paul van der Varst is kapitein van de Transfennica: “Sinds een week of twee hebben we dit efficiency scherm en dat geeft je een gelijk heel goed plaatje ten opzichte van de situatie daarvoor.”

Environmental footprint

“Het directe voordeel voor Spliethoff is als er minder brandstof wordt verstookt dan geven we ook minder geld uit. Dat is heel simpel,” zegt Karel van Zijl, Spliethoff, “maar natuurlijk willen we ook zorgen dat onze environmental footprint zo laag mogelijk is. Onze klanten vragen daar ook steeds meer om. ”Het Wizzo project is een stap in de goede richting, bevestigt Tijn Hoekstra: “Dit moet onderdeel worden van het DNA van je eigen organisatie.

En dat maakt het zo belangrijk dat we dit project zijn begonnen.”