Wat is Ransomware?

network

Laten we beginnen bij het begin. Wat is Ransomware? Ransomware is een chantagemethode op het internet. Deze methode zorgt ervoor dat er, middels een schadelijke software applicatie, alle bestanden op uw computer onbruikbaar worden. Dit geldt voor al uw bestanden, zoals: Documenten, foto’s en muziek. De bestanden zijn gewoon zichtbaar maar zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend. Bij een poging tot het openen van een bestand, wordt er aan de gebruiker om geld gevraagd. U krijgt de keuze om losgeld te betalen om uw eigen bestanden weer te laten “bevrijden”.

In de praktijk echter, blijkt dat betalen niet tot ontheffing van de versleuteling leidt.

De software die de bestanden versleuteld (ofwel gijzelt) noemen we “Ransomware”. Ransomware is niets anders dan een virus.

Hoe kan ik dit virus krijgen?

Laten we Ransomware wordt voornamelijk via de e-mail verspreid. Een gebruiker ontvangt een e-mail van een willekeurige instantie. Doorgaans bevat de e-mail een tekst over een openstaande factuur of een betalingsherinnering. Tevens vermelden ze dat de e-mail een bijlage bevat welke u dient te openen.

Deze bijlage bestaat uit een .ZIP bestand, met daarin een .EXE bestand (Executive File). Dit bestand is het virus. Op het moment dat dit .EXE bestand wordt geopend zal het virus beginnen met het versleutelen en onbruikbaar maken van al uw bestanden. Nadat al uw bestanden versleuteld en onbruikbaar zijn gemaakt, krijgt de gebruiker een document te zien. In het document staat vervolgens dat er binnen een bepaalde tijd moet worden betaald waarna het virus wordt opgeheven.

Wat kan je doen na besmetting

Zodra een systeem is geïnfecteerd door het virus kan er helaas weinig worden gedaan. Betaal in geen geval aan de cybercriminelen. Door losgeld te betalen krijgt u uw bestanden niet terug!

Voorkomen is altijd beter

Voorkomen is altijd het beter dan oplossen. Er zijn een aantal eenvoudige stappen die u kunt nemen om deze verschrikkelijke manier van online-afpersing voor te zijn.

  • Open geen onaangekondigde .ZIP bestanden uit een e-mail.
  • Maak dagelijks een back-up van al uw (belangrijke) bestanden.
  • Schaf een goed antivirus programma aan, zoals Kaspersky.
  • Zorg dat uw antivirus programma up-to-date is.

 

Wij geven advies

Bent u slachtoffer van Ransomware? Een van onze experts zal u graag assisteren en adviseren.

0251-829410

 

Actueel

http://nu.nl/internet/4036381/waarom-cybercriminelen-dol-ransomware.html